Jeg er født i 1964, og sammen med min hustru Trine, har jeg 2 drenge Thomas og Mathias. Jeg er speciallæge i Ortopædkirurgi og har siden 2007 været ansat som overlæge på ortopædkirurgisk afdeling,  Aarhus Universitets Hospital i Skejby, hvor jeg beskæftiger mig med hoftekirurgi.

Knivmageri er en af flere interesser, som også omfatter jagt og windsurfing.

Jeg lavede den først kniv af en fabriks klinge i 1999. Jeg har indtil nu lavet over 100 knive, såvel jagtknive, foldeknive og kokkeknive. Jeg laver 4-12 knive om året, som afsættes til familie, venner og bekendte. Efter at have bruget fabriksklinger til de første knive, lavede jeg nogle knive med købte håndsmedede klinger. Ønsket om at lave klingerne selv, og om at få en rustfri klinge, gjorde at jeg herefter begyndte at udslibe mine egne klinger. De første blev udslebet i hånden med fil. Det er dog et for stort arbejde, hvorfor jeg hurtigt fik en båndsliber. Dem har jeg haft flere af siden. Jeg bruger næsten udelukkende rustfrit stål, og hærder klingerne selv i en hærdeovn. Det at kunne hærde selv har givet en stor frihed til at bruge det stål og lave de knive jeg har lyst til da jeg kan hærde en eller nogle få klinger ad gangen. Resultatet af hærdningen tester jeg med en hårdhedstester.
Jeg laver flere forskellige slags knive, og jeg finder det tilfredsstillende, at prøve nye designs, teknikker og materialer. Jeg lægger mest vægt på at lave knive hvor designet, sammen med førsteklasses materialer, og den bedste finish jeg kan opnå, udgør en harmonisk og ikke mindst funktionel enhed. Jeg laver ikke pynteknive men brugsknive. Det afspejles af de materialer jeg bruger. Jeg bruger nogle få typer af hårdt træ og stabiliseret træ, men bruger ofte micarta, et komposit-materiale til skæfterne. Det kan holde til at blive brugt, er formstabilt, og bliver ikke glat når det bliver vådt. Jeg finder den inspiration til mine knive på internettet, men også enkelte danske knivmagere. Aktuelt er det japansk inspirerede kokkeknivene jeg bruger mest tid på.

Martin Lamm

Martin